Tutorial theemuts

Zoals ik al eerder schreef deed ik mee aan de Handmade Autumn Swap. Voor Jacky maakte ik deze omkeerbare theemuts. Aan de buitenkant gebruikte ik een jaren ’70 stofje welke ik helemaal geweldig vind. Aan de binnenkant gebruikte ik een oranje/geel gestippeld stofje. Is Jacky het retro printje zat kan ze hem omdraaien :). Ik had geschreven dat ik een tutorial zou plaatsen, dus bij deze!

Buitenkant

Binnenkant

Hieronder probeer ik zo duidelijk mogelijk uit te leggen hoe je de theemuts in elkaar kan zetten. Ik hoop dat het helder is voor jullie!

Wat heb je nodig om deze theemuts te maken?
– 4 lapjes stof (breedte ca 42 cm, lengte 32 cm)
– 2 stukjes fiberfill (42 cm bij 32 cm)
– biasband ( ca. 80 cm)
– bijpassend garen
– naaimachine
– stofschaar

stap 1.
Zoek leuke stofjes uit. Ik gebruikte twee verschillende stoffen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om voor zowel de binnen- als buitenzijde dezelfde stof te gebruiken. Ook kun je vier verschillende soorten stofjes gebruiken. Net wat je leuk vindt!

stap 2.
Teken een patroon op karton of patroonpapier. Bij mij is de onderkant van het patroon 38 centimeter breed. De hoogte is 30 centimeter.
Neem het patroon over op de stof.

stap 3.
Knip het patroon 4 keer uit.

Stap 4.
Leg het patroon op het fiberfill en knip deze 2 keer.

Stap 5.
Leg de goede kanten van de stof op elkaar. Leg de fiberfill onderop en speld vast.

Stap 6.
Maak twee lusjes. Je kunt dezelfde stof gebruiken of iets anders, net wat je leuk vindt.

Stap 7.
Schuif het lusje dubbelgevouwen tussen de goede kanten van de stof. Het uiteinde laat je een stukje uitsteken zoals op de foto. Speld het lusje vast. Doe dit bij beide delen.

Stap 8.
Stik de twee delen stof vast op het fiberfill. Laat de onderkant open. Dus alleen de bovenkant en zijkanten dichtstikken! Knip het fiberfill bij. Herhaal dit bij de andere deel van de theemuts.

Stap 9.
Leg beide delen – zoals op de foto – op elkaar en stik vast. Zorg ervoor dat het fiberfill onderop ligt. Ook nu weer de onderkant openlaten.

Stap 10.
Nu alles aan elkaar gestikt is kun je de theemuts draaien. Op de foto bij stap 9 zie je dat je stippelstof bovenop ligt. Als je één laag van de stippelstof keert is de theemuts al goed. Nu kun je de theemuts omdraaien en komt de retrostof naar de buitenkant.

Stap 11.
Stik het biasband vast aan de onderzijde. Stik eerst de ene kant vast zoals op de foto.

Stap 12.
Theemuts omdraaien en stik nu de andere kant van het biasband vast.

Klaar! Biasband is rondom vastgestikt zoals je ziet! Nu kun je kijken welke kant van de theemuts je wilt gebruiken.

Nog een laatste opmerking. Ik gebruikte nu een enkele laag fiberfill. Als je graag een dikke(re) theemuts maakt kan je ook een dubbele laag gebruiken. Dit is alleen heel lastig vast te stikken op de naaimachine. Wat ik dan doe is de fiberfill er later tussen schuiven zonder vast te stikken. Nadeel hiervan is dat als je de theemuts heel veel gaat gebruiken de fiberfill iets naar beneden kan gaan zakken. Succes!!Like & Share!

10 thoughts on “Tutorial theemuts

  1. mooi gemaakt, ik hou wel van dat retro !
    heb ooit eens een theemuts bij een kringloopwinkel gekocht (ik drink nooit thee) en die heb ik gepimpt met aan de voorkant een zwarte kat die komt aanlopen en de achterkant de kat die wegloopt. Verkocht op marktplaats 🙂

  2. Hartelijk dank voor de uitleg ik vind hem heel erg leuk,heb net stofjes gekocht bij Action die waren nieuw binnen gekomen.Maar ik had een vraag over de bovenkant van het patroon,want ik zie dat het bij deze op de foto iets rond loopt,wat is de breedte daarvan?

    1. Hoi! Wat leuk dat je mooie stofjes hebt gevonden en met het patroon aan de slag bent gegaan. Ik heb mijn patroon van de theemuts erbij gepakt. De bovenkant is ongeveer 28 cm breed, de onderkant 38cm. Dus aan beide zijdes verloopt het ongeveer 5 cm. Ik heb de hoeken heel erg rond geknipt ( ik hoop dat je begrijpt wat ik daarmee bedoel :)). Succes ermee en mocht je nog vragen hebben mag je ook mailen: friemelentinus@gmail.com
      Groetjes, Lotte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *