Haakpatroon ‘Call the midwife’ babydeken

Een tijdje geleden haakte ik dit onwijs schattige vintage babydekentje.  Ik schreef er al eerder over.

babydeken5

De deken is geïnspireerd op een deken die voorkomt in de BBC serie ‘call the midwife’. Deze serie is gebaseerd op de boeken van Jennifer Worth, een Engelse verpleegster. Zij schreef over haar werk als verloskundige in East End in Londen in de jaren ’50. Een tijdje terug werd de serie op (volgens mij) nederland 2 uitgezonden. Echt een aanrader om te kijken!

Het patroon van het dekentje vond ik op de site van Little Monkey’s Crochet. Omdat het patroon alleen in het Engels verkrijgbaar was kreeg ik heel veel verzoeken voor een vertaling van het Nederlandse patroon. Ik heb het patroon vertaald en deze vertaling is vanaf nu te vinden op de site van Little Monkey’s Crochet. Let op! Er staan een aantal fouten in het originele patroon. Lees goed de opmerkingen hieronder en dan zou het helemaal goed moeten komen.
babydeken 3

Nog een aantal opmerkingen/verbeteringen op het patroon die niet op de site van Little Monkey’s Crochet staan. Let vooral op toer 4 en 5. Hieronder (in rood het aangepaste patroon). De rest van het patroon is hier te vinden.

Benodigde materialen:

Haaknaald: 4,5 mm

Garen: DK, bijvoorbeeld stylecraft special DK (900 m)

Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

 

Opmerking vooraf:

In dit patroon worden veel steken ‘overgeslagen’. Het is aan jou of je haakt in de losse of om de losse heen. Let wel op dat elk van de overgeslagen steken wel telt als steek. Dus als er staat: haak een stokje in de volgende 6 steken en er zijn slecht 4 stokjes van de vorige toer gevolgd door een aantal lossen, dan moet je de laatste 2 stokjes in (of om) deze lossen haken. Waarschijnlijk zal een en ander meteen duidelijk zijn als je met deze deken bezig bent. Succes!

Toer 4: Sla de eerste 2 steken over, stokje in de volgende 4 steken, 3 lossen, 3 steken overslaan, halve vaste in de volgende steek, 3 lossen, 3 steken overslaan, stokje in de volgende 4 steken (1 losse, 1 steek overslaan, stokje in de volgende 4 steken, 3 lossen, 3 steken overslaan, halve vaste in de volgende steek, 3 lossen, 3 steken overslaan, stokje in de volgende 4 steken) herhaal nog eens 6 keer. 1 losse, stokje in de volgende steek (welke onderdeel is van de 4 lossen van de vorige rij), 4 lossen en draai je werk.

Toer 5: Sla eerste 2 steken over, stokje in de volgende 6 steken (vergeet niet de lossen van de vorige rij mee te tellen), 3 lossen, sla 3 steken over, stokje in de volgende 6 steken (1 losse, 1 steek overslaan, stokje in de volgende 6 steken, 3 lossen, 3 steken overslaan, stokje in de volgende 6 steken) herhaal nog een 6 keer. 1 losse, stokje in de volgende steek (welke onderdeel is van de 4 lossen van de vorige rij), 4 lossen en draai je werk.

Herhaal toer 2-7 10 keer (of meer als je je deken groter wilt maken). Aan het einde van de laatste toer, haak niet 4 lossen maar ga verder met de rand.

Rand: Je zal gaan werken in de kleine vakjes die de deken omranden. Je gaat een geschulpte rand haken. Een schulp per 2 vakjes.

Haak 1 losse. Haak een halve vaste + stokje in de eerste ruimte. Haak een stokje in de steek die de twee vakjes verdeeld. Haak een stokje en een halve vaste in het tweede vakje. Nu heb je de eerste schulp gehaakt.

(sla de volgende steek over die de twee vakjes verdeeld. Halve vaste en stokje in het volgende vakje. Stokje in de steek die de twee vakjes verdeeld. Stokje en halve vaste in het volgende vakje) Herhaal () helemaal rondom (haak eventueel een extra stokje in de hoeken).

 

Veel succes met haken!

Liefs, Lotte

Like & Share!

27 thoughts on “Haakpatroon ‘Call the midwife’ babydeken

 1. Hey Lotte,
  Wat een schattig dekentje is het zeg. Ik heb hem inderdaad al vaker voorbij zien komen. Zeg, hoe lang haak je ongeveer over zo’n dekentje? Iemand uit de vriendengroep van mijn oudere broers is zwanger en misschien krijg ik ze zover dat ze bij mij een cadeautje voor de baby bestellen (haha). Dit vind ik wel een ontzettend leuk patroon en lijkt me zo op het oog niet zo heel moeilijk. Fijne dinsdag.

  Lieve groetjes,
  Emily
  (casacreaemilia.blogspot.nl)

  1. Hey Emily, dank je wel! Het haakt redelijk snel dit dekentje. Ik durf niet meer precies te zeggen hoe lang ik er mee bezig geweest ben. Volgens mij een paar avonden. Ik vond het een leuk patroon om te haken en het gaat redelijk vlot. Hopelijk krijg jij de vriendengroep zover om een dekentje bij jou te bestellen. Dat zou erg leuk zijn! Als je hem gaaf haken ben ik wel benieuwd naar het eindresultaat! Groetjes, Lotte

 2. Hey Lotte,

  Bedankt voor je snelle reactie. Tja, ik ga eens even mijn broers polsen over een tijdje. De baby wordt in december verwacht dus ik heb nog even. Als…ik de deken ga maken, dan zal ik je het eindresultaat sturen. Maarja, ik heb geen idee wat mijn broers willen. Mijn op een na oudste broer heeft geloof ik een beetje iets tegen het weggeven van zelfgemaakte dingen maar misschien vind hij het wel wat. In ieder geval bedankt ;-). Fijne (haak)avond.

  Lieve groetjes,
  Emily
  (casacreaemilia.blogspot.nl)

  1. Hey Emily, dat je juist leuk een zelfgemaakt cadeau. Misschien is dat echt een mannending om dat niets te vinden. Ik hoop dat je het dekentje mag maken. Anders maak je hem sowieso! Er is altijd wel iemand die je er blij mee kan maken :).
   Fijne dag nog! Groetjes, Lotte

 3. Hoi Lotte,

  Vol goede moed begon ik aan het dekentje met jouw patroontje. Maar ik heb het nu al 3x uit moeten halen omdat het niet lijkt te kloppen.
  Moeten het echt wel 118 lossen zijn?
  En de 1e 2 steken overslaan, dan bedoel je toch niet de 1e 2 lossen? Ik heb namelijk elke keer aan het einde van de 3e toer 2 vasten tekort om de 15 stokjes te voltooien.
  Hellepie!;)

  Groetjes Marleen

 4. Hallo Lotte! Ik wil heel graag deze leuke deken maken maar in een vorm van een vierkant 100cmxcm. Ik ben niet zo goed in zulke dingen om het patroon te aanpassen.

  Groetjes,
  Justyna

  1. Hoi Justyna,

   De deken bestaat uit 7 blokken ( ik denk dat dit ongeveer een meter breed is). Je kunt gemakkelijk de deken breder of minder breed maken. Voor 7 blokken begin je met een ketting van 118 lossen. Elke blok bestaat uit 16 lossen + 6. Dus wil je hem 8 blokken breed maken zet je 134 lossen op (8×16 + 6). Je moet even meten hoe breed het gaat worden. Is een kwestie van meten en proberen. Je haakt uiteindelijk net zoveel toeren totdat je deken een meter lang is. Ik weet niet precies hoeveel dat er zullen zijn maar dit zie je vanzelf als je bezig bent. Succes!

   Groetjes, Lotte

 5. Wat een leuk dekentje en heel toevallig ben ik net deze serie aan het bekijken op Netflix. Een geweldige Serie ik hou van de tijdgeest waarin het afspeelt en wat een bewondering heb ik voor deze vroedvrouwen maar ook voor de vrouwen in die tijd waar alles niet zo vanzelf sprekend gaat zoals nu.

 6. hoi, wat een geweldig patroon.
  ik loop alleen al vast bij toer 2. 15 stokjes dan 1 overslaan. dan houd ik 4 steken over op het einde. wat doe ik toch verkeerd.
  groetjes monique

  1. Hoi Monique,
   Wat je precies verkeerd doet….geen idee. Als je 4 steken overhoud zou je ook de lossenketting kunnen verkorten met 4 lossen. Zo zou ik het oplossen denk ik. Succes! Groetjes, Lotte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *