Gehaakte sjaal + patroon

Afgelopen week haakte ik een  sjaal. Een wintersjaal. Niet echt een project waar je mee start als het buiten 30 graden is zou je denken. Ik had de wol al een tijdje geleden gekocht en had er zo’n zin in om iets mee te doen dat ik er toch maar aan het project ‘wintersjaal’ begonnen ben. Ik ben heel erg blij met het eindresultaat. De sjaal is heel erg lang (meer dan 2 meter) en heerlijk dik geworden.  Ik haakte deze sjaal met Stylecraft Weekender in de kleur oudroze. Ik heb 4 bollen gebruikt en haaknaald 10 gebruikt.

sjaal1

Ik naaide er mooie leren label op. Ik bestelde ze bij ‘leren labels’. Als je ook interesse hebt in deze mooie labels (met tekst naar keuze) om je haakwerk (of iets anders) op te pimpen kun je mailen naar: lerenlabels@gmail.com

sjaal3

Patroon sjaal:

– haaknaald 10

– 4 bollen Stylecraft weekender

Je haakt deze sjaal in de lengte. Dus het aantal opzetlussen wordt de lengte van de sjaal. Om een superlange wintersjaal te haken:

haak 178 lossen + 2 keerlossen (deze twee keerlossen tellen als het eerste halve stokje). Elke toer bestaat dus uit 179 steken.

toer 1: 178 halve stokjes, 2 lossen, draai je werk

toer 2: 178 halve stokjes (maar haak alleen in de achterste lussen), 2 lossen, draai je werk

toer 3 en verder: als toer 2, herhaal totdat je sjaal de gewenste breedte heeft. Op het einde haak je een halve vaste en hecht af.

Liefs, Lotte

Like & Share!

58 thoughts on “Gehaakte sjaal + patroon

 1. Hallo Lotte,
  Wat een leuke sjaal!!!

  Hoe breed is de sjaal? Ik wil hem maken met naalddikte 5, hoeveel steken heb ik dan denk je nodig?

  Groeten,
  Karin

  1. Hallo Karin,

   De sjaal wordt in de lengte gehaakt. Die van mij is ruim 2 meter lang. Je kunt net zoveel toeren haken totdat hij de gewenste breedte heeft. Het is dus een kwestie van uitproberen hoeveel steken je nodig hebt. Succes met haken!
   Groetjes, Lotte

 2. Hallo ben al bijna 2 jaar bezig met een sjaal voor mijn dochter.
  Al meerdere malen weer uitgehaald,jammer van al het werk en mijn tijd,deze is echt heel mooi ga hem maken, moet zeker lukken.Hartelijk bedankt,Elisabeth grt. van uit Spanje.

 3. Dank je wel voor het patroon van de meisjes sjaal. Was al een tijdje op Zoek een naar een leuk patroon ,en toen zag ik dit. Geweldig .ga het ook voor mij zelf gebruiken. Ben er super blij mee. Groetjes Mary

 4. Hallo Lotte,
  Wat een ontzettend leuke sjaal.
  Ben er ook aan begonnen.
  Klopt het dat je dan aan de achterkant gewoon recht hebt, dus dat je van de “kabeltjes’ zeg maar aan de achterkant niets ziet?

  Groeten angela

 5. Hallo Lotte,
  Ook hier wat verwarring over het haken in de achterste lussen :-). Wanneer je dit bij elke toer doet, komen de kabeltjes toch aan beide kanten van de sjaal? Omdat je na elke toer je werk draait? Ik ben nog redelijk nieuw in het haken dus misschien doe ik iets verkeerd :-).
  Groetjes, Linda

 6. Hi Lotte,
  Hoe lang heb je er ongeveer over gedaan om de sjaal te maken? Wil het graag proberen maar heb geen idee hoe lang het kan duren om zoiets te maken.
  Grt, Elsa

 7. Ik ben deze sjaal aan het haken met de Royal okergeel van Zeeman. Ik steek in in de achterste lus van het halve stokje. Elke toer doe ik dit. Toch krijg ik aan de achterkant een andere ribbel dan aan de voorkant.
  Is dat bij jou ook zo?

 8. Hoi, ik ben er ook mee bezig, fijne wol! Maar na 4 bollen heb ik maar een smal sjaaltje, ik heb zeker nog 3 bollen nodig vrees ik……hij is iets van 2 meter 20 lang……doe ik iets verkeerd?

 9. Wat een leuke sjaal om te haken zeg!
  Ik heb ‘m dubbeldraads, met haaknaald nr 10, in de breedte gehaakt met Scheepjes Colour Crafter Velvet:)

 10. Hoi,
  Ik wil deze stoere sjaal in fel groen malen voor mijn zoon van 7.
  Kan ik de sjaal eenvoudig korter maken?
  Gewoon beginnen met minder losse?

  Groet,
  Ingrid

 11. Wat een leuke sjaal! Ik heb net alle spullen gekocht en ga het proberen, alleen wordt mijn eerste keer dus moet even uitzoeken wat alles betekent . Ben benieuwd….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *