DIY gehaakte plantenpotjes

Gisteren was het de laatste ‘ schooldag’ . Oudste zoon heeft zijn afscheid op de peuterspeelzaal gevierd. Na de vakantie gaat hij naar de basisschool. Wat gaat de tijd toch snel! Voor zijn afscheid trakteerde hij zijn klasgenootjes op een spiesje met aardbei, bessen en komkommer.

traktatie

Voor de juffen haakte ik een potje om. Bij de intratuin kocht ik een aantal cactussen. Ik vind dat het er wel geslaagd uitziet!

potjes1

Wil je ook een potje omhaken? Dit heb je nodig:

– leeg olvarit potje (of een ander potje)

– restjes garen

– haaknaald bijpassend bij het garen

Patroon:

Het patroon is in een spiraal gehaakt. Sluit de toer dus niet met een halve vaste.

Haak 6 vasten in een magische ring

toer 1: haak 2 v in elke v (12 v)

toer 2: 6x: 1v, 2v in volgende v (18v)

toer 3: 6x: 2v, 2 v in volgende v (24v)

toer 4: 6x: 3 v, 2 v in volgende v (30V)

Meet nu of je lapje ongeveer even groot is als het onderkant van het potje (het mag iets kleiner zijn, er zit wel een beetje rek in het garen). Is het te klein? Haak een toer extra: 4v, 2 v in volgende v (36V).  Het aantal toeren dat je moet haken is natuurlijk ook afhankelijk van de dikte van het garen. Gebruik je dun garen zul we waarschijnlijk wat extra toeren moeten haken.

Toer 5: haak in iedere v een v, haak alleen in het achterste lusje (30v)

Toer 6: haak in ieder v een v (30 v)

Toer 7 en verder: Haak nu net zo lang door totdat het ‘ hoesje’ compleet om je potje past. Sluit met een halve vaste. Trek de draadjes naar de binnenzijde en schuif het ‘ hoesje’ om het potje. Werk af met een gaaf leren label. Tip: meet tijdens het haken een paar keer of het hoesje past. Het zou jammer zijn als je alles weer moet uithalen.

O ja, de leren labels zijn tegen een scherpe prijs verkrijgbaar in mijn webshop: www.lerenlabels.nl

Succes met haken!

Liefs, Lotte

Like & Share!

3 thoughts on “DIY gehaakte plantenpotjes

  1. Leuke cadeautjes. De plantjes zijn lekker sterk. De labels maken het helemaal af. Daar heb je vast wat mensen heel blij mee gemaakt. De fruitspiesjes zien er jammie uit.
    Jouw zoon heeft weer een mijlpaal bereikt. Heeft hij er zin in om naar de basisschool te gaan?

    Groetjes, Margaret

    1. Dank je wel Margaret! De basisschool is zeker een mijlpaal. Zoonlief heeft er nog niet heel erg zin is. Het liefst blijft hij nog even op de speelzaal. Afgelopen week heeft hij al wel een ochtend op de basisschool meegelopen en dat ging redelijk goed. Gelukkig!! Groetjes, Lotte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *