Bloggen voor KreaDoe + naaipatroon theemuts

Sinds kort blog ik voor KreaDoe! Ik ben gevraagd om tot aan de start van de KreaDoe een aantal blogs te schrijven over DIY projecten. Om eerlijk te zijn vind ik het best wel spannend om daar een aantal berichten te mogen schrijven en mijn ideeën te delen. Naast dat het spannend is het vooral superleuk en ben ik zeer vereerd. Hieronder het eerste blogbericht wat ik schreef. (Klik hier voor een link naar de website van KreaDoe). Ik leg aan de hand van een aantal foto’s uit hoe je een theemuts naait. Ik ben erg benieuwd wat jullie ervan vinden!

Voor degene die de KreaDoe niet kennen nog even een korte uitleg. De KreaDoe is hét event voor iedereen die houdt van handgemaakt en DIY. Op KreaDoe ontdekt je alles op het gebied van haken, breien, paper crafts, taarten maken, tekenen en schilderen, sieraden en nog veel meer. Inspiratie, shoppen en workshops, alles is mogelijk. De KreaDoe vindt dit jaar plaats van 28 oktober tot en met 1 november in de jaarbeurs in Utrecht. Ik ga er zeker heen! Jullie ook?

eindresultaat-1-300x178

eindresultaat-2-300x188

In dit eerste blogbericht voor de KreaDoe website wil ik graag een van mijn favorieten naaiprojecten met jullie delen: de aan twee kanten te gebruiken theemuts! Dit is een supersimpel project en het resultaat is geweldig. Ook als je niet zo heel veel naaiervaring hebt kun je hier mee aan de slag. Ik heb de theemuts al verschillende keren gemaakt. Het is een superleuk ‘homemade’ cadeau. (Hopelijk vinden mijn vrienden die deze theemuts al eens cadeau van mij kregen dat ook). Ik merk vaak dat als ik bezig ben met het naaien van een jurkje of een ander kledingstuk dat ik snel gefrustreerd raak. Ik heb het patroon niet exact op de stof overgenomen, ik heb scheef geknipt, het inzetten van de rits verloopt niet soepel. Moet ik nog even doorgaan? Klinkt dit jullie herkenbaar? Wees gerust, als je deze theemuts wilt gaan maken komt het allemaal niet zo precies. Ik zou zeggen haal je naaimachine van zolder en ga aan de slag!

Aan de hand van een aantal foto’s zal ik je stap voor stap uitleggen hoe je deze theemuts kan maken.

Allereerst de benodigdheden. Wat heb je nodig om deze theemuts te maken?
– 4 lapjes stof (breedte ca. 42 cm, lengte 32 cm)
– 2 stukken fiberfill (ca. 42 cm bij 32 cm)
– biasband ( ca. 80 cm)
– bijpassend garen
– naaimachine
– stofschaar

Stap 1
Zoek leuke stofjes uit. Ik gebruikte twee verschillende stoffen. Aan de buitenkant een jaren ’70 stofje. Ik vind deze retro stof echt helemaal het einde! Aan de binnenkant een bijpassend oranje/geel gestippeld stofje Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om voor zowel de binnen- als buitenzijde dezelfde stof te gebruiken. Ook kun je vier verschillende soorten stofjes gebruiken. Net wat je leuk vindt!

de-stoffen-300x186

Stap 2
Teken een patroon op karton of patroonpapier. Bij mij is de onderkant van het patroon 38 centimeter breed. De hoogte is 30 centimeter. Het fijne van dit patroon is dat het niet heel erg precies komt hoe je het overneemt. Iets groter of kleiner? Geen probleem. Let wel op of je theemuts uiteindelijk over je theepot gaat passen.
Neem het patroon over op de stof.

patroon-op-stof-300x195

Stap 3
Knip het patroon 4 keer uit.

uitgeknipte-patroondelen-op-stof-300x184

Stap 4
Leg het patroon op het fiberfill en knip deze 2 keer.

uitgeknipt-fiberfill-300x175

Stap 5
Leg de goede kanten van de stof op elkaar. Leg het fiberfill onderop en speld vast. Je maakt nu als het ware twee theemutsen. Deze ga je later aan elkaar bevestigen.

fiberfill-en-stofdelen-op-elkaar-300x155

Stap 6.
Maak twee lusjes. Je kunt dezelfde stof gebruiken of iets anders, net wat je leuk vindt.

lusjes

Stap 7.
Schuif het lusje dubbelgevouwen tussen de goede kanten van de stof. Het uiteinde laat je een stukje uitsteken zoals op de foto. Speld het lusje vast. Doe dit bij beide delen.

lusje-tussen-stof-geschoven-300x170

Stap 8.
Stik de twee delen stof vast op het fiberfill. Laat de onderkant open. Dus alleen de bovenkant en zijkanten dichtstikken! Knip het fiberfill bij. Herhaal dit bij de andere deel van de theemuts.

fiberfill-en-stof-aan-elkaar-genaaid-300x179

Stap 9.
Leg beide delen – zoals op de foto –op elkaar en stik vast. Zorg ervoor dat het fiberfill onderop ligt. Ook nu weer de onderkant openlaten.

alle-lagen-op-elkaar-300x240

Stap 10.
Nu alles aan elkaar gestikt is kun je de theemuts draaien. Op de foto bij stap 9 zie je dat je stippelstof bovenop ligt. Als je één laag van de stippelstof keert is de theemuts al goed. Nu kun je de theemuts omdraaien en komt de retrostof naar de buitenkant.

aan-elkaar-kant-1-300x190

Stap 11.
Stik het biasband vast aan de onderzijde. Stik eerst de ene kant vast zoals op de foto.

bias-band-stikken-1-250x300

Stap 12.
Theemuts omdraaien en stik nu de andere kant van het biasband vast.

bias-band-stikken-2-247x300
Klaar! Het biasband is rondom vastgestikt zoals je ziet. Nu kun je kijken welke kant van de theemuts je wilt gaan gebruiken.
Nog een laatste opmerking. Ik heb een enkele laag fiberfill gebruikt. Als je graag een dikke(re) theemuts wilt gaan maken kan je een dubbele laag fiberfill gebruiken. Het is alleen erg lastig om deze tussen je naaimachine te krijgen. Wat je in dat geval zou kunnen doen is de fiberfill later tussen de stofjes van je theemuts te schuiven (dus zonder de fiberfill vast te stikken). Het nadeel hiervan is dat als je de theemuts heel veel gaat gebruiken de fiberfill iets naar beneden kan gaan zakken.
Alvast heel veel plezier en succes met het maken van deze theemuts. Ik ben benieuwd naar het eindresultaat!

Veel liefs, Lotte

Like & Share!

12 thoughts on “Bloggen voor KreaDoe + naaipatroon theemuts

  1. Super dat je voor de KreaDoe mag bloggen. En ook fijn om al te weten wanneer deze heerlijke beurs weer wordt gehouden. De theemuts ziet er mooi uit en jouw uitleg is duidelijk.

    Groetjes, Margaret

  2. Leuk om te lezen en ook om de persoon achter de blog eens te zien 🙂
    Het is dat ik absoluut niet met een naaimachine overweg kan anders was deze leuke theemuts er allang geweest!
    En natuurlijk kan ik een bezoek aan de KreaDoe niet weerstaan, gezellig!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *